divendres, 30 de setembre del 2011

Wikis

Ahir  dijous 29 de Setembre a classe de GTIC el tema principal que es va abordar va ser el dels wikis, es va parlar de  les seves diverses utilitats i la diferència d'aquests amb els blocs a partir de diferents informacions penjades al Bloc de l'assignatura.

Aquí us deixo la meva petita síntesi de què són els wikis:

-  Són molt útils alhora de treballar en grup, ja que la informació només la podem trobem en un espai i aquesta pot ser revisada i actualitzada constantment  per noves aportacions dels usuaris editors. Per tant tenen un contingut dinàmic.
- Són Intemporals per les constants modificacions que sofreixen.
- Són espais de coneixement compartit en el qual els usuaris editors fan les seves aportacions i les posen a disposició d'altres.
- Les interaccions són internes entre els usuaris editors.
- És presenten en "mode pàgina"

Aquí teniu el suport que he fet servir per a poder fer aquestes pinzellades:


Després de indagar i començar a familiaritzar-nos amb els wikis i les seves funcions , vam parlar sobre el Treball col·laboratiu que haurem de fer per grups i vam comentar les seves pautes : Treball Col·laboratiu. Viquipèdia

dissabte, 24 de setembre del 2011

Usos educatius dels Blocs



A partir de la lectura del llibre Usos educatius dels Blocs. Recursos, orientacions i experiències per a docents he confeccionat un petit treball amb els conceptes,  idees i definicions clau. Espero que us serveixin d'ajuda als demés!
Usos Educatius dels Blocs

Primeres classes COED

Divendres 23 de Setembre varem començar la classe de COED fent una introducció sobre el que pensàvem dels conceptes llengua i llenguatge a través dels exercicis encomanats on responíem a les preguntes : què és el llenguatge? i la llengua?. Quatre companys van llegir les seves definicions dels dos conceptes i a partir d'aquí vam començar a definir millor el concepte de llenguatge amb l'ajuda d'un Power Point , les explicacions de la Rosa Soler, la professora, i les intervencions d'alguns companys.

Les meves conclusions i reflexions sobre el llenguatge són:

- El llenguatge ordena i redueix el món -> el classifica en categories
- Necessitem el llenguatge perquè ens referim a moltes més coses que només a objectes com per exemple esdeveniments, fets, sentiments, projectes futurs, etc. Per això gràcies al llenguatge podem referir-nos al món en tota la seva complexitat.
- El llenguatge conforma el pensament i al inrevés, quan més domini tinc del llenguatge més puc referir-me a qualsevol detall del "món".
- Gràcies al llenguatge tot el que dipositem en la nostre memòria s’entrellaça i d'aquesta manera podem elaborar la nostre "novel•la" , és a dir , la nostre identitat.
- La sola capacitat de parlar és innata, ja que tots els humans ho fan al mateix temps, però no el llenguatge ja que cal estimular-lo i desenvolupar-lo, alhora de desenvolupar l'aprenentatge lingüístic les característiques d'aquest fan que es marquin un límits sobre la facilitat d'aprendre unes o altres llengües segons la estructura a la que ens haguem acostumat.

A continuació us deixo una presentació sobre les diferències entre llengua i llenguatge :




Twitter

El dijous 22 de Setembre a la classe GTIC vam començar de nou a mirar diferents blocs de companys per així aprendre tots a millorar-los ja que ens estem iniciant en aquest món , com a mínim jo.




Hem parlat sobre el treball entorn del concepte/dimensió Identitat i Territori, i per començar hem anat desxifrant i definint una mica els conceptes als quals ens haurem de referir.




Per últim el Jordi ens a introduït en el món del twitter.  ens ha ensenyat el seu twitter i la gent interessant a la que segueix . Ens ha encomanat que ens fem un twitter, el meu és Julia_MM18, i comencem a indagar-hi i a seguir gent important i interessant sobretot relacionades amb el món de l'Educació. Però també hem aprés altres coses com per exemple a fer servir els hashtag , la diferència entre twittejar o retwittejar, a citar persones i d'altres.
Ara de mica en mica milloraré el meu bloc, sobretot en els aspectes més de disseny, enllaços i d'altres més informàtics i començaré a fer servir el meu twitter.


Aquí us deixo aquest tutorial que he trobat on s'expliquen els trets principals per utilitzar el Twitter:



Amb aquest Tutorial espero que tingueu la informació suficient per entrar en aquest nou món. Així que us convido a tots a fer-ho!

Interectivitat

Aquest és el primer exercici de GTIC,  el Jordi Simón el dia 20 de Setembre ens va encomanar que pengessim aquest vídeo al nostre blog, la trampa està en saber desxifrar com fer-ho i un cop això, com col·locar-lo en les dimensions adients?

Primer de tot per penjar un vídeo hem de copiar el seu codi embed o el codi d’inserció, un cop fet això hem de copiar-lo en l’apartat Edició de HTML del nostre blog, i finalment només cal que canviem width(ampla) high( altura) fins a arribar a la mesura que vulguem.
Aquest és el vídeo:



Edu3.cat

Les idees que puc extreure d'aquest vídeo són :


- Vannevar Bush va proposar un model on es poguessin enllaçar diferents conceptes situats a llocs diferents, connectats a través de punts de connexió, i aquests punts de connexió havien d’operar com la ment humana , és a dir a través de l’associació d’idees.
- Ted Nelson va ser el creador d’ un projecte anomenat  Xanadú, que era  semblant a l’Internet que coneixem avui en dia. Tot i que aquest projectar va fracassar , va introduir idees molt rellevants com són el hipertext que eren diferents informacions relacionades  i el hipermèdia on s’hi van afegir imatges, sons i animacions.
-Douglas Englebart, va fer uns avenços importantíssims, com per exemple el ratolí, que permetia la comunicació interactiva amb lordinador , i així van començar a aparèixer els primers programes interactius en format CD-ROM , i tot i que el primers tenien propòsits educatius van ser els videojocs interactius els que van tenir un gran èxit.
- Avui en dia la interacció amb els ordinadors a més de tenir aplicacions educatives i lúdiques, en té de socials i comercials. La clau de la interacció és la interfície, es a dir, el conjunt de grafismes i dopcions que fan possible el diàleg entre la persona i lordinador, una bona interfície convidar a actuar, i no només a mirar.

Què és el llenguatge? i la llengua?

A continuació us mostro l'exercici que ens ha encomanat la Rosa Soler per divendres 23 sobre les diferències entre la llengua i el llegnuatge:

Què és el llenguatge?

El llenguatge és un instrument de comunicació constituït per senyals i combinacions de senyals peculiarment organitzades. La humanitat té com a facultat el llenguatge, un mitjà d’expressió i de comunicació que li és propi , però és diferència del que posseeixen els altres primats desenvolupats, tan quantitativament com qualitativament, ja que el nostre llenguatge s’organitza en diversos nivells i a més a més comporta la creativitat i això dona lloc a un llenguatge summament elaborat i complex que ens permet la expressió verbal de un número il·limitat de sensacions , situacions , idees i d’altres.
El llenguatge és el responsable de que siguem capaços de pensar , d’aquesta manera les creixents possibilitats cerebrals i lingüístiques s’haurien desenvolupat paral·lelament perquè el llenguatge és l’element  bàsic en la constitució del pensament, cal a dir que aquesta teoria és força polèmica i no és fàcil de verificar.
El llenguatge és el pilar bàsic de la memòria , tot i que n’hi hagin d’altres. En el terreny individual  contribueix a la formació de la identitat personal , i en el terreny col·lectiu ajuda a conservar la memòria històrica , per tan el llenguatge és indispensable com a suport de la memòria , tan individual com col·lectiva.
De vegades l’emissió d’un llenguatge no és altre cosa que una descàrrega, una manifestació del propi estat d’ànim, per tan el llenguatge fa possible l’autoexpressió , en aquest cas fent referència a un discurs intern.
 Com a conclusió , el llenguatge humà és el mitjà de comunicació i expressió  per excel·lència,  ja que és el més extens i complexa que posseïm els humans perquè tota expressió humana la podem trobar traduïda al llenguatge , en canvi el contrari no és possible.

Què és la llengua?

Amb la llengua organitzem el nostre entorn , el món on vivim , i sotmetem les nostres percepcions a diversos graus d’abstracció, d’aquesta manera la varietat de les percepcions es veu reduïda a un número limitat de tipus d’objectes i de tipus de fenòmens. Això és el que permet el enteniment entre els humans , ja que si el que observéssim no estigués “catalogat” rebríem impressions irrepetibles i per tant les expressions lingüístiques també ho serien, i tot el conjunt desembocaria a una comunicació impossible.
A més a més, la llengua és la companya necessària i inseparable perquè flueixi el nostre discurs intern per poder arribar a una autoexpressió .
En definitiva, sense la llengua no seria possible el llenguatge i per tan tot lo esmentat : memòria, comunicació, reflexió, pensament, etc.

Bibliografia: TUSON, J (1984). Lingüística. Barcelona: Barcanova (p. 45-50)


Després d’aquest exercici m’ha semblat interessant mirar diferents llengües i en especial la llengua dels sords. A continuació us deixo un vídeo on es mostra el vocabulari més bàsic:

dimarts, 20 de setembre del 2011

Recursos per millorar el nostre Bloc

Avui  dimarts 20 de Setembre a la classe de GTIC , hem aprés com millorar el nostre Bloc  a partir d'eines a disposició de tothom, que jo personalment no coneixia, a utilitzar de forma més segura Internet i a crear espais personals a Internet com pot ser el google.com/ig.

Pel que fa el Bloc se'ns ha explicat de forma més profunda quin és el seu funcionament , hem aprés a  instal·lar correctors ortogràfics, afegir gadgets, ha millorar el seu disseny, hem parlat una mica sobre els RSS i se'ns ha ensenyat una pàgina molt interessant anomenada www.delicious.com on cada persona pot enganxar i compartir a través d'un compte les seves eines de treball o pàgines d'interès. I a partir d'això i d'algunes tasques encomanades s'espera que millorem el nostre Bloc i espero i suposo que així serà.

Aquí us deixo una presentació on s'explicaquè és, els seus avantatges, els seus desvantatgeso els motius perquè fer-lo servir en educació, etc.



Per tant només cal registrar-nos en aquesta pàgina i començar a elabora la nostra llista dels Links que més fem servir o més interessant!


Primeres classes GTIC

En la primera classe de Gestió de la informació i TIC, dijous 15 de Setembre,  vam crear un bloc , en el meu cas en el que ara mateix hi estic escrivint, vàrem parlar una mica per sobre en què consistirien les classes i la importància que tindà el bloc durant els nostres estudis.

Més tard vam comentar quines eren les nostres mencances en el camp de la informàtica i que havíem de fer per millorar-les.

Seguidament el Jordi Simón , el nostre professor de la matèria GTIC, ens va donar les pautes sobre el què  era més adequat escriure en un bloc encarat de forma professional i de quina manera fer-ho. 

Les conclusions que vaig treure van ser que a part de comentar les coses que faríem a classe, en aquets bloc també podríem col·locar fets d'actualitat com per exemple noticies educatives , però sempre intentant seguir unes pautes:

- Col·locar la notícia a través d'un link
- Destacar jo les parts que m'hagin semblat més importants o interessants
- Relaciona l'article amb opinions de gent reconeguda i de prestigi
- Compara noticies escrites per diferents mitjans
- Relacionar les notícies amb les matèries del curs
- Mai opinar sobre persones o institucions.


Aquí us deixo un Tutorial on s'expliquen els passos per crear un Bloc:





dijous, 15 de setembre del 2011

Presentació

Hola sóc la Júlia Martínez i aquest any començo els estudis de Grau d'Educació  Infantil a la Universitat Ramón Llull, Blanquerna. Començo amb molta il·lusió i forces per poder arribar a ser una bona educadora.

Aquest bloc l'utilitzaré per exposar o comentar el que vaig fent en algunes matèries del grau com per exemple GTIC o COED  i d'altres, intentaré actualitzar-lo força sovint. Espero que no dubteu en comentar i fer suggeriments ja que es tracta de compartir.