Avui, 1 de desembre del 2011, a classe de GTIC hem treballat amb tres programes diferents.
Pòsters digitals
Un d’aquests és el Glogster. Es tracta d’una eina web 2.0 per crear pòsters digitals , els pòsters de cartolina cauen en un segon lloc ja que aquest programa permet crear un pòster digital interactiu, és a dir, a l’abast de tothom si l’autor ho vol. Són molt útils ja que els pot veure tothom i a més a en ells pots barrejar imatges, text, enllaços, múltiples dissenys i gràfics animats, àudio, vídeo i tens la possibilitat de fer zoom. Normalment amb aquests pòsters el que s’intenta transmetre són emocions , però depèn de quin us li donem també podem expressar idees.
En Jordi ens ha encomanat fer un glogster de prova i aquest és el resultat:
He fet una petita cerca per a saber quines són les utilitats d’aquet programa a la pràctica. I fonamentalment són com a suport de produccions orals, escrites o audiovisuals de l'alumnat:
· Presentació de projectes d'investigació
· Realització de cartells de divulgació i animació sobre lectures realitzades en qualsevol matèria.
· Anuncis, campanyes publicitàries.
· Guies turístiques.
· Biografies.
· Reportatges.
A més a més aquest programa té un gran potencial educatiu i per això es va crear Gloster EDU. En aquest el docent es crea un compte i partir d'ell pot afegir fins a 200 estudiants en ell. També hi ha una galeria comuna de pòsters d'altres estudiants del món en la pàgina de glogster EDU. Aquí us deixo l’enllaç de la pàgina de GLOGSTER EDU.
Mapes conceptuals
Més tard hem treballat els Mapes conceptuals. Hem definit que aquests serveixen per representar una imatge mental i que el text és una manera de representa la realitat, tot i que pot incorpora alguna emoció, però serveix per transmetre idees i conceptes.
En aquest cas, per dur a terme aquest tipus de mapes hem fet servir el programa CMAP TOOLS, aquest programa serveix per transmetre conceptes de manera ordenada i relacionats entre si.
En Jordi Simón ens ha encomanat que féssim un mapa conceptual sobre un text anomenat El dinar de Nadal, i aquest n’és el resultat després de fer uns quants esborranys:
El Dinar de Nadal
Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja es gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.
En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.
La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos.
El dinar comença puntualment a les dues del migdia i acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda.
Després d’haver fet aquets exercici a casa he buscat d’altre informació, i puc concloure el següent:
• La seva finalitat és ajudar a organitzar els nostres coneixements i a ampliar la nostre perspectiva en relació el tema.
• Un mapa conceptual ens permet jerarquitza elements o establir-ne qualsevol altre relació entre aquests.
• La construcció d’un mapa conceptual és un procés intel·lectual que facilita un aprenentatge significatiu en la mesura que ens ajuda a integrar els nous coneixements en els nostres esquemes mentals.
• És un programa multiplataforma.
• Es pot fer servir el mapa conceptual com a instrument didàctic eficaç per presentar continguts d'un tema.
• Les aplicacions a dur a terme són molt variades, des d'organitzar una simple trobada familiar fins als complexos mapes de desenvolupament dins d'un laboratori i/o gran empresa.
Per tant amb tot això podem veure que els mapes conceptuals són excel·lents per fer servir en eduació ja que ordenen i simplifiquen aquesta i d'aquesta manera faciliten la seva comprensió.
Per tant amb tot això podem veure que els mapes conceptuals són excel·lents per fer servir en eduació ja que ordenen i simplifiquen aquesta i d'aquesta manera faciliten la seva comprensió.
Aquí us deixo un tutorial sobre el funcionament d’ aquets programa molt útil perquè us assabenteu de com començar a utilitzar-lo:
Fluxogrames
I per últim , en Jordi Simón ens ha fet una petita síntesi de què és un fluxograma. Un recurs molt útil per representar processos.
He buscat d'altre informació i com ja sabem els diagrames de flux són una eina que s'utilitza per representar procediments encaminats a resoldre una tasca. Però la seva utilització prové del món de la informàtica tot i que avui en dia s'utilitza en molts diferents àmbits. Per als futurs mestres contemplem dues utilitzacions:
1. Per planificar tasques pròpies relacionades amb el desenvolupament de la tasca professional. Per exemple representar el procés per a l'acollida d'un nou professor o alumne a l'escola.
2. Ensenyar als alumnes aquesta eina, tenint present que l'eina és un bon mitjà per aprendre i practicar amb: Presa de decisions, resolució de problemes, planificació, organització, destriar la informació essencial de l'accessòria, definició d'ordres i instruccions, compliment de normes i estructures,...
A més a més els fluxogrames tenen una simbologia molt definida:
Hi ha diversos programes per a fer fluxogrames, però a classe hem treballat amb el Gliffy, aquesta eina a part de poder crear, guardar i editar diagrames de flux, també permet treballar amb altres tipus de represenatcions gràfiques i exportar a diferents formats la feina feta.
Aquest és el meu fluxograma que representa el procés de creuar una cruïlla:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada