dimecres, 19 d’octubre del 2011

Copiar no és robar

Avui  18 d'Octubre a classe de GTIC, hem tornat a tocar el tema de Google Docs (en antigues entrades podeu veure més informació sobre el tema)  aprenent a crear un formulari , a compartir-lo i a contestar-lo.

Més tard en Jordi ens ha donat quatre exemples de situacions hipotètiques que es podrien donar a les escoles,com per exemple que un mestre encomanés als seus alumnes que compressin unes bambes d’esport específiques(força cares) o que una mestre encomanés als nens completar un Power Point .
Hem vist que les quatre estaven malament, i he arribat a la conclusió que creiem que robar físicament alguna cosa és molt més greu que fer-ho per la xarxa, i en el codi penal és al revés. Per aquest motiu és molt important , sempre, tenir en compte els drets i llicències de pàgines i programes abans de demanar als nostres alumnes que facin alguna recerca o qualsevol altre cosa amb Internet. Tan sigui per buscar imatges com per la utilització de qualsevol programa. 

Per tan, sempre haurem de tenir en compte les normes d'ús tan de programes , informacions, imatges , vídeos ,etc. Per informacions i continguts multimèdia només caldrà mirar les llicències i drets d’autor ,  però per la utilització de programes caldrà que la professora sàpiga quins són gratis i a més a més lliures per l’ús públic.

Aquí podeu veure un vídeo, una mica còmic, sobre la diferencia entre robar i copiar:






Després d'aquestes explicacions hem vist necessari col·locar alguna llicència al blog , jo personalment m'he posat una de les sis Llicència Creative Commoms, he buscat una mica sobre el tema i aquestes  són creades a partir de quatre elements :
Reconocimiento (Attribution): En cualquier explotación de la obra autorizada por la licencia hará falta reconocer la autoría.

No Comercial (Non commercial): La explotación de la obra queda limitada a usos no comerciales.

Sin obras derivadas (No Derivate Works): La autorización para explotar la obra no incluye la transformación para crear una obra derivada.

Compartir Igual (Share alike): La explotación autorizada incluye la creación de obras derivadas siempre que mantengan la misma licencia al ser divulgadas.

Jo personalment he utilitzat aquesta :

  
Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada (by-nc-nd): No se   permite un uso comercial de la obra original ni la generación de obras derivadas.
Però n’hi ha d’altres, i aquí us les deixo per si els hi voleu donar un cop d’ull i valorar quina hi escau millor en el vostre blog:



Reconocimiento (by): Se permite cualquier explotación de la obra, incluyendo una finalidad comercial, así como la creación de obras derivadas, la distribución de las cuales también está permitida sin ninguna restricción.


  Reconocimiento - NoComercial (by-nc): Se permite la generación de obras derivadas siempre que no se haga un uso comercial. Tampoco se puede utilizar la obra original con finalidades comerciales.


 Reconocimiento - NoComercial - CompartirIgual (by-nc-sa):No se permite un uso comercial de la obra original ni de las posibles obras derivadas, la distribución de las cuales se debe hacer con una licencia igual a la que regula la obra original.


 Reconocimiento - CompartirIgual (by-sa): Se permite el uso comercial de la obra y de las posibles obras derivadas, la distribución de las cuales se debe hacer con una licencia igual a la que regula la obra original.


 Reconocimiento - SinObraDerivada (by-nd): Se permite el uso comercial de la obra pero no la generación de obras derivadas.
Per tant puc concloure que sovint pensem que robar per Internet ho fa tothom i que no és un fet massa greu, però no és així, per tant sobretot quan siguem mestres hem d'estar molt al dia en aquests temes i sempre ser legal ja que les conseqüències poden ser inesperades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada