dijous, 20 d’octubre del 2011

La Viquipèdia




Durant aquests dies jo i el meu grup, Carla Torrent, Sara Martos, Núria Teixidó i Beth Tubau, hem estat treball la nostre aportació a Viquipèdia.
A partir de les pautes donades per el Jordi Simón vam crear un wikispaces per dur a terme la organització i el treball en sí. Ens vam repartir la primera part, ja que era una mica més teòrica que la resta i cada una feia la seva part i la ensenyava als altres exposant-la al nostre espai conjunt de wikispace. Aquesta part més teòrica consistia en definir: com es crea un wiki, les parts que té, com s'edita, les discussions, els enllaços, les cites i les fonts, el projectes germans  i per últim, localitzar en versió catalana un article a la Viquipèdia que es pogués completar d’una manera significativa o cercar-ne un de nou.
Jo personalment vaig dedicar-me al apartat: com s’edita. Aquest el vaigconfeccionar a partir del llibre d’usos educatius dels blocs. recursos , orientacions i experiències per a docents de Francesc Balagué i Felipe Zayas, i a partir de el propi tutorial de la Viquipèdia.

Més tard vàrem decidir quina seria la forma en que entraríem la informació, i vam decidir que cadascuna ens crearíem un compte. Un cop això vam començar a pensar i discutir sobre el tema del qual tractaríem, i a partir d’un article que vam trobar molt interessant sobre mapes mentals ens vam començar  a interessar per aquest tema, i varem començar a buscar si ja era existent, però només ho era en versió castellana, per tant vam decidir crear un article de nou en versió catalana. Varem fer una recerca d’informació i la vam posar en comú al nostre wiki i cada persona va anar agafant idees per fer la seva aportació. Finalment quan ja vam trobar algun article i pàgines web ben referències varem dividir el nostre article en apartats: la història, els usos dels mapes mentals, per a què són útils?, com crear un mapa mental, les aplicacions professionals que tenen i les lleis i recomanacions de la cartografia mental.  
Jo personalment vaig fer l’últim apartat a partir de petits fragments que s’havien penjat a diferents webs sobre el llibre de Mapes mentals de Tony Buzan.

Durant aquest temps hem estat fent el seguiment del nostre article i de moment tot segueix igual, així que espero que tot estigui correcte.
 Aquí us deixo l’enllaç del nostre article perquè el llegiu ja que us pot ser interessant:



Respecta la meva valoració personal, crec que ha sigut una experiència molt interessant , ja que jo personalment no sabia que qualsevol persona, tot i que amb algunes pautes a seguir com les referències per tenir un control de qualitat, podia fer la seva aportació a la Viquipèdia.
Ara conec més la procedència de les informacions que consulto i ser valorar la seva fiabilitat i demés.
També he aprés més sobre les wikis i la seva manera de funcionar , com per exemple amb la utilització del wikispaces, una eina molt útil que estic segura que a partir d’ara utilitzaré.
Crec que hem fet un bon treball, si tenim en compte que partim de cero, en aquests temes, com a mínim jo, així que espero que els meus aprenentatges sobre tot aquest món de la informàtica com li dic jo assoleixin més nivell per poder-los aplicar en la meva futura vida de mestre.


Desprès de tot aquest treball m'ha semblat adient confecciona unes petites pautes per si algun dia vui torna a aporta informació a la Viquipèdia:


Qualsevol persona pot editar fàcilment qualsevol wiki i els seus canvis seran visibles immediatament. Hi ha diferents plataformes wikis i per això cadascuna utilitzar diferents formes per editar-lo , però força similars.
Normalment un cop creat el wiki i la pàgina amb la qual treballarem hem de fer clic el botó Edit This Page que apareix en la part superior de totes les pàgines wiki, després escriuremutilitzant el editor visual que trobem, on també és pot formatejar la lletra tan en tipus, mida, color,etc. Un cop fet això farem clic el botó Save.
Aquesta seria la forma bàsica d’editar un wiki, però també és pot editar de moltes altres formes , com per exemple creant enllaços. Primer de tot tornaríem a fer clic el botó Edit This Page i seleccionarem amb el ratolí el text que desitgem enllaçar i fer clic a la icona Link que trobarem a la barra “herramientas i d’aquesta manera s’obrirà una altra finestra on hi haurà com a títol el text seleccionat i haurem de col·locar la URL de la pagina web a la qual volem enllaçar-nos.
Per afegir imatges i altres arxius tornarem a fer clic en Edit This Page i decidirem el lloc on col·locarem la nostre imatge, fer clic el botó File de la barra de “herramientas” , i seguidament al botó examinar i buscarem en el nostre PC la imatge que volem pujar i un cop seleccionada fer clic upload, per últim només caldrà fer clic al botó Save.
Per afegir elements multimèdia , com sempre tornarem a fer clic Edit This Page i anirem a la icona Widget de la barra de “herramientas”. Després d’haver embadid el nostre element multimèdia col·locarem el HTML a la finestra que s’obrirà i finalment fer clic Save.
I per últim també trobem la opció de inserir una taula , tornarem al nostre botó Edit This Page i fer clic el botó Table de la barra “herrmaientas” , i només cal que decidim les mides de la nostre taula i fer clic a insertar taula i finalment apretar el botó Save.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada