El dia 20 d'Octubre a classe de GTIC vàrem començar comentant un dels treballs en grup de la Viquipèdia , vam fer una valoració col·lectiva i a partir d’aquesta cada grup va saber el què hauria de canviar i fer per a la millora de la seva aportació a la enciclopèdia lliure. Viquipèdia.
Seguidament vam comentar el capítol 1 del manual d’iniciació al programari lliure que edita el Comissionat per a la Societat de la Informació de l’ajuntament de Rubí , anomenat Programari lliure: què cal saber.
A més a més jo he indagat sobre aquest tema i he trobat aquest vídeo on ho deixa tot força clar:
A més a més jo he indagat sobre aquest tema i he trobat aquest vídeo on ho deixa tot força clar:
A partir d’aquestes dues fonts he extret aquestes conclusions:
· La paraula programari engloba el conjunt de programes.
· El codi font obert permet a altres programadors accedir-hi i entendre el funcionament del programa, i el tancat no.
· Una llicència lliure permet que el programari pugui ser usat, copiat, estudiat, modificat i redistribuït lliurement, sense necessitat de més autorització i sense limitacions.
· Les llicències no lliures restringeixen l’ús, còpia, estudi, modificació i/o redistribució del programari.
· Lliure i gratuït no volen dir el mateix. Hem de pensar amb la paraula lliure com a llibertat d’expressió , ja que molts programes són gratis però no són lliures al no contemplar les quatre llibertats de les persones usuàries del software que es tenen que respectar:
· La llibertat d’ús del programa amb qualsevol propòsit
· En qualsevol sistema informàtic
· En qualsevol classe de treball
· Qualsevol tipus de persona
· Llibertat d’estudiar com funciona el programa i adaptar-lo
· La llibertat de distribuir còpies amb o sense modificacions , gratis o a canvi d’una quantitat
· Copyleft és una llicència de software lliure: és la regla que quan és distribueix el programa no és poden agregar restriccions per denegar a altres persones les llibertats centrals.
· Beneficis del codi obert:
Obertura
- Transparència
- Seguretat
- Aprenentatge
- Herència cultural
·Els beneficis de la llibertat d’ús del programari són la legalitat , la universalitat, el testeig i l’avaluació.
· Els beneficis de les llibertats d’adaptar i millorar el codi permeten adaptar el programari a les nostres necessitats, ens donar la possibilitat de traduir el programari al nostre idioma i per exemple fragments de codi d’un programa poden ser reutilitzats per a altres programes.
· El desenvolupament de programari lliure es realitza en processos sostenibles on els diners tenen un rol secundari o inexistent, per tan el voluntarisme és la base de tot aquest desenvolupament.
· Hi ha qui desenvolupa programari lliure com a valor afegit a serveis de pagament i d’altres desenvolupaments estan finançats per Universitats i administracions públiques amb fons públics i per a benefici públic.
Per últim hem aprés a cercar material multimèdia a Internet de forma legal , és a dir tenint en compte les diferents llicències i drets.
Una pàgina web molt interessant per a buscar fotos on fàcilment puguem trobar els drets i a més a més les fotos siguin de qualitat és aquesta : http://www.flickr.com/
Aquesta pàgina, a part de mostrar-nos els drets, també té la opció de fer una recerca avançada on podem tenir la opció de buscar només fotografies amb llicència Creative Commoms. I moltes d’aquestes fotografies és poden descarregar i utilitzar, tenint en compte el tipus de llicència. Us animo a que hi feu un cop d’ull, jo ja m’hi he creat un compte!
Una altre pàgina web de fotografies de qualitat és http://www.sxc.hu/ , on només cal posar la paraula clau de la nostre cerca i a partir d’aquí tenim dues opcions les photos premium , que tenen un preu , i les de més a baix que són gratuïtes, aleshores fem clic la foto que ens agrada i podrem mirar la seva llicència fent un altre clic a view image license, i així de fàcil, segons aquesta llicència podrem descargar i usar la imatge.
Altres webs també interessants sobre fotografia són : http://www.freefoto.com/index.jsp http://commons.wikimedia.org/wiki/Portada.
El Google , en canvi , en temes de cercar d’imatges és una mica un caos i normalment aquestes no són de massa qualitat, però també existeix una cerca avançada on podem posar la opció de buscar imatger etiquetades per usar.
Després vàrem mirar de cercar música en aquests tipus de pàgines.
Vam parlar una mica sobre la perillositat d’utilitzar l’Ares, ja que moltes persones no tenien clar que al utilitzar aquest programa posaven a disposició els seu disc dur i no sabien ven bé el què els hi podrien extreure o mirar.
Una pàgina molt interessant de musica no comercial és aquesta http://www.jamendo.com/es/ , hi ha un munt de cançons de moltísims cantants que pengen els seus àlbums de tot tipus de generes, aquestes es poden baixar i utilitzar per exemple en un Power Point i demés , sempre tenint en compte els drets. Però també són molt interessants altres aspectes com una ràdio que funciona les 24h de diferents estils de música , o un top de els 100 millors cançons , i demés. És una pàgina que val la pena i se’n pot treure molt de suc, i per suposat permet descobrir grans talents.
Per últim també hem aprés que la pàgina de Creative Commoms ens dona la opció de fer una cerca de diferents materials tan imatges, vídeos , música i d’altres a partir de les seves llicències: http://search.creativecommons.org/
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada