dimarts, 18 d’octubre del 2011

Trets característics de la llengua oral formal

El divendres 14 d'Octubre a classe de COED vàrem treballar els trets característics de la llengua oral formal, i aquests els podem dividir en tres grups:

Trets contextuals

· Caràcter no universal i aprenentatge escolar: És una varietat que ha de ser apresa i desenvolupada com el codi escrit i voluntàriament.
· Acústica , efímera i produïda en temps real: El discurs s’elabora sobre la marxa i en una successió de temps.
· Context compartit, amb una comunicació relativament unidireccional: L’espai i el temps coincideixen i es produeix el feedback (retroalimentació).

Trets textuals

· Formal i generalment monologada:  està regit per unes normes i és expositiu.
· Informativa, planificada i de tema sovint especialitzat :  No hi ha massa lloc per la espontaneïtat ja que tot esta preparat i organitzat com els exemples.
· Repetitiva i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals:  S’han de tenir molt clares les idees que es volen trametre i fer-ho més d’un cop però  de diferent manera . S’ha de tenir en compte que el llenguatge no verbal constitueix el 65% de la informació que transmetem, al contrari que el codi escrit, per això es vital tenir-ho en compte.

 Trets lingüístics

· Paper fonamental dels trets suprasegmentals : fa referència al  to, ritme, entonació, volum ja que són vitals per matissar els conceptes i no caure en la monotonia.
· Ocurrència d’elements díctics, interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts, el·lipsis, canvis de direcció sintàctica, etc.
· Correcció normativa i ús de la varietat estàndard

Per concloure es podria dir que en realitat no hi ha diferencies entre els dos codis, l’oral i l’escrit, ja que no són contraris sinó continus l’un amb l’altre.

Si en voleu saber més aquí us deixo un enllaç on s'us mostra un llibre que parlar sobre la Didàctica de la Llengua formal oral

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada